nikkalaby

Landsbygdsdialog!

Publicerad 2015-04-12 19:49:17 i Allmänt,

Onsdagskvällens möte attraherade ca 20 deltagare, som fick ta del av informationen som Jytte Rüdiger, Göran Widgren och Rolf Sannebjörk från Haparanda Stad delgav oss, under rubriken ”Landsbygdsdialog". Vi fick höra om hur tankarna går kring mobilnät, bredband, lokaltrafik, länstrafik, tågtrafik bland annat. Mötesdeltagarna fick också diskutera och komma med förslag på vad vi tycker är viktigt runt dessa frågor. Det märktes tydligt att i Nikkala brinner vi för trafikfrågor.

Samtliga tyckte att vi har för många fartsyndare som kör på byns vägar, för gropiga vägar (kan ju vara ett plus när det gäller att få fartsyndare att sakta ner farten), för få farthinder och för hög tillåten hastighet på vägarna runt skolan. Någon av deltagarna berättade hur hen alltid håller 30 när hen kör förbi skolan under tider då barnen rör sig till eller från skolan. Döm om hens förvåning när hen då blir omkörd av skolbussen!

 Lokaltrafik, kom vi överens om, har vi ingen. Jo skolbussen till stan på morgonen och skolbussen hem på eftermiddagen. Och någon enstaka tur som går till och från Luleå, som stannar vid E4:an. Men utöver det, ingenting. Och kanske skulle fler börja ta bussen om vi hade fler turer att välja på. Man måste fråga sig: när vill folk åka buss? Jo, oftast till och från jobbet. Då skulle familjerna oftast klara sig med endast en bil. Men för att kunna åka buss idag, måste man börja jobba tidigast nångång mellan 08:15 och 08:30 och sluta vid 15:00. Inget heltidsarbete m a o. Och med flextid dessutom. Hur många jobbar så? Visserligen jobbar väldigt många skift på olika sätt numera, men det finns säkert något skift som skulle passa en buss som anländer staden cirka klockan 06:30 och åker tillbaka 16:30 eller så. Och det finns ju fortfarande människor ute i byarna, som har kontorstider. Personligen tror jag att om experimentet med lokaltrafik ska lyckas, måste man sätta in många fler turer både till och från stan och ända till och från Seskarö.

Man diskuterade också att tillsätta grupper av intresserade bybor för att diskutera vidare de olika förslagen på bl a upprustade lekparker i byn, borttagning av sly, upprustning av vår badplats m m. Jytte berättade också att ett möte för byns företagare kommer att genomföras inom en snar framtid.

 Annars har vädret i lördags, varit toppenfint.  Idag söndag, har det varit mulet och lite disigt och c a 5 grader varmt. Pefekt väder för att avfrosta frysen m a o.

 Såg på Facebook att Luleås björnar har börjat vakna från vinterdvalan. Hoppas att våra egna sover ännu ett tag till. Åtminstone till tisdag, då de enligt bondepraktikan ska titta ut från idet.

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela