nikkalaby

Inlägg på grund av ett inlägg!

Publicerad 2021-06-06 20:43:44 i Allmänt,

Så har det äntligen blivit dags för årsmöten i Byaföreningen och NIK. Samma dag dessutom, kl 12:00 för NIK och kl 18:00 för Nikkala Västra Nikkala Byaförening. Söndagen den 13 juni i Nikkala Byagård. Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens rekomendationer och blir vi många fler än vi vanligtvis brukar vara på våra årsmöten kan vi t o m flytta oss utomhus. Men annars är lokalen så pass stor att det går att sitta med avstånd till varandra.

Jag känner att jag måste förtydliga lite information för byborna, efter att jag har läst ett inlägg på Facebook, som handlade om bl a ridbanans och cykelbanans tillblivelse versus fotbollsplanens sorti. Upphovspersonen till inlägget tycker att byn istället för en ridbana och en cykelbana ska ha en fotbollsplan och en hundrastgård på nämnda område.

Jag förstår att det finns bybor som saknar en fotbollsplan men det verkar inte byns barn göra. Fotbollsplanen har knappast använts sedan slutet av 90-talet, då kvarterscupen var igång. Och då användes endast knappt hälften av den ursprungliga planen. Hela fotbollsplanen har nog inte använts till fotboll eller sport, sedan mitten av 70-talet.

Däremot har ryttarna och hästarna i byn med omnejd ökat. Och ridning räknas desstuom till en ”tjejsport”, och tjejsporter har på senare tid premierats vid bidragsansökningar. Varför ska de sporter som mestadels flickor utövar stå tillbaka för ”större” sporter med flest utövare av manligt kön? Och med större menar jag i riket som helhet. I Nikkala har knappast fotboll varit någon större sport under de senaste åren. Åtminstone inte om man menar en sport som kontinuerligt utövas och tränas. Att spela boll på rasten i skolan kan man göra på skolgården och det vet jag att barnen brukar göra. 

Jag vill påstå att nu är det fler barn och ungdomar som är intresserade av ridning och av crosscykling än det är genuint fotbollsintresserade. Om man däremot kan få till en plan på någon annan lämlig yta, är det bara bra. Men det kräver ideellt arbete och engagermang av föräldrar m fl. Tyvärr kan man inte få allt serverat hur mycket man än skulle önska detta. Men alla kan göra någonting, någon gång!

Anläggningsbidrag är det bidrag som föreningar får för olika anläggningar som fotbollsplaner m m. Och det är inte särskilt högt. Det täcker knappt vad det kostar att sladda en fotbollsplan. Bidraget ska räcka till alla kostnader som föreningen har för sina anläggningar. Det är ett ständigt jagande efter intäkter genom lotterier, försäljningar, loppisar, auktioner, you name it. Föreningarna måste i slutändan prioritera och det gör man genom att satsa på det som flest efterfrågar och vill hjälpa till med att realisera. Och när det gäller rid- och cykelbanan är det ideella krafter i NIK, föräldrar m fl, som har ansökt om bidrag och snickrat, skottat, kört traktorer och maskiner och sett till att färdigställa anläggningarna. I pipen ligger även en cykelbana för mindre barn som ska vara lättare för dem att cykla i. Och cykelbanan är flitigt använd. Även av barn och ungdomar från andra byar och Haparanda.

Ridbanan får användas av alla ridintresserade. En avgift till ridsektionen måste man dock betala och jag antar att om man inte har en egen häst får man göra som vi gjorde i min ungdom. Jag red på kompisens häst. Det var den enda ridhäst som fanns i byn i början av 70-talet och vi var många som stod i kö för att rida. Ridbanan bestod av en avbetad äng och det gick det också men hur bra hade det inte varit med en riktig en med hinder och hela faderullan.

Antalet barn ute i byarna går uppåt och neråt med jämna mellanrum, men blir ändå färre och färre. Det är inte som för 20-30 år sedan. När det gäller sportutövandet i byarna tror jag att vi måste börja samarbeta när det gäller anläggningar. Alla byar kan inte ha alla anläggningar för ett fåtal barn. Seskarö har en gräsplan för fotboll, Nikkala cykel- och ridbana, Vuono en crossbana för att nämna några. Vi som bor utanför stan är vana att skjutsa våra barn till olika träningar och evenemang så det kan inte vara ett problem.

Nä hör ni, kom på årsmötena så kan vi fortsätta diskussionerna där och ifall ni är missnöjda med föreningarnas arbete och/eller styrelsemedlemmar har ni möjlighet att på årmötet påverka styrelsens sammansättning. Eller själv ställa upp som ledamot i någon av styrelserna.

..... och det här med hundrastgård......?

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela