nikkalaby

MUSTAPARTA LEVER VIDARE!

Publicerad 2012-01-27 08:00:25 i Allmänt,

Igår fick vi i Byaföreningen, besök av Pia Suonvieri, som är projektledare för fortsättningen av "Mustaparta-projektet", kallat del 2. Hon berättade vad som var på gång nu i mars. Bl a ska ett evenemang hållas på Viktoriatorget i början av mars, kallat "Mustapartas Vinter", men vi i Nikkala kommer också att bli involverade, då det händer saker i Haparandahamn några dagar senare.

Det är meningen att man därefter, ska börja diskutera produktutveckling och hur man ska gå vidare med det man påbörjat. Allt som tillverkas, och som hör till denna kategori, ska t ex få en speciell stämpel. Och förslaget är
att Haparandahamn ska hålla "Mustaparta marknad", varje sommar.
Så nu gäller det att spotta i nävarna, för detta är ju inget litet projekt. Bl a behövs det sys kostymer och kläder i
1700-tals snitt. Kanske en sömnadsstudiecirkel åtgärdar det problemet? Och marknadsstånd ska snickras ihop. Och dessa ska inte heller vara av modernt snitt.
Men dessa saker är ju bara en bråkdel av vad som ska göras. När det väl är avklarat återstår frågan: hur ska vi orka? Åtminstone känner vi i styrelsen att det kan bli för mycket. För oss. Vi har jobbat ideellt ganska många år, vid det här laget och en del av oss börjar känna oss lite "gamla och slitna";). Men vi ställer vårt hopp till byborna. I en så pass stor by som Nikkala, som tillsammans med Västra Nikkala har över 700 bofasta invånare, finns det säkert män och kvinnor som känner att "Wow, det här vill jag inte missa" och anmäler sig till Kristina på kansliet.
Så det är bara att börja ragga folk. Det vore ju väldigt synd om ett sånt här tillfälle skulle gå oss ur händerna bara för att "några få får göra för mycket", eller hur! Och det är väldigt bra för byagemenskapen att ha projekt som engagerar flera. Dessutom är det ett bra försäljnings-tillfälle för alla de som tillverkar egna alster.
Jag när en dröm om att lyckas få ihop grupper som engagerar sig i olika frågor och evenemang i byn. På det sättet skulle byn leva upp och man skulle inte riskera att allt lullar på i gamla hjulspår.
Och dessutom går jag och funderar på hemvändar-dagar i Nikkala. Men det är ett jätteprojekt och det finns inte en chans att vi klarar att genomföra det utan hjälp av många bybor. För betänk hur många besökare som skulle återkomma till byn. Det är en hissnande tanke, men ack vad roligt det skulle vara. Jag tar gärna emot anmälningar, om det nu är så att många känner sig manade till att ställa upp. Jag har en massa idéer på programpunkter men mottar gärna fler.  Och ni som inte vet vem jag är, kan kontakta Kristina på kansliet, tfn 0922-21020.
Jag bjuder på en bild från Mustaparta marknad anno 2011.

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela