nikkalaby

WORKSHOP DEN 2:A JUNI!

Publicerad 2012-05-11 20:41:49 i Allmänt,

Vid gårdagens "Mustaparta"-möte, beslutades att vi ska ha en workshop den 2/6 i klädsömnad. Och inte vilken klädsömnad som helst, utan vi ska sy våra dräkter till den historiska marknaden. Meningen är att alla som jobbar med marknaden och matserveringen och alla marknadsknallar, ska ha tidstypiska kläder från 1780-talet. Alla får sy sina egna kostymer, eller anlita någon som gör det. Och på workshopen samlas alla som är intresserade av detta, för att komma igång med dräkttillverkningen. Vi tar med oss våra egna symaskiner (eller lånar om vi inte har någon egen) och fixar tyg till dräkterna själva. Till en kjol går det åt 3 meter tyg t ex. Marju Matsin ska hjälpa oss under workshopen för de flesta av oss är inte så vana sömmerskor. Visserligen är dräkterna vi ska sy inte särskilt avancerade, vi ska föreställa folk tillhörande bondesamhället, men vi behöver nog lite tips och praktiska övningar innan vi kan ge oss på det helt själva. Men sen när dräkterna väl är färdiga, har vi det problemet ur världen inför nästa års historiska "Mustaparta"-marknad.
Och det är inte bara dräkter som ska sys, marknadsstånd modell äldre, ska också tillverkas. Dessa är det meningen att vi ska hyra ut under marknaden.
Den 11 augusti är preliminärt bokad för evenemanget i Haparandahamn.
Bybor, förenen Eder och ställ upp som arrangörer! Och sömmerskor (vad heter en manlig sömmerska? Sömmare?)!
Tillverkar ni dessutom föremål eller odlar, kan ni ställa upp som marknadsknallar (glöm inte den tidstypiska dräkten bara). Marknades ska bestå av varor som är lokalt producerade eller odlade. Inget krimskrams made in Taiwan, får förekomma där.
Det är bara en sak jag har grunnat på sedan mötet igår......hurdana skor ska man ha när man ska föreställa en piga från 1700-talet? Dessa kan vi i alla fall inte tillverka själva (och barfota vill vi inte gå).

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela