nikkalaby

Anita minns hur det var och tänker på hur det är nu

Publicerad 2022-09-11 19:24:33 i Allmänt,

Jag gick med i Nikkala Västra Nikkala Byaförening, för över 20 år sedan. Den 25 mars 2003 blev jag invald som suppleant i styrelsen. Men jag hade redan tidigare ingått i en grupp som planerade det som sedemera blev “Folkfesten” i Haparandahamn. I föreningens barndom fanns många som jobbade ideellt på olika sätt för föreningen. Vi kunde ha julbord, vi hade den rätt så omfattande Folkfesten i Haparandahamn, med Byakamp, metartävling (som Sportfiskeföreningen förestod), olika musikaliska uppträdanden, loppis m m. Vi sålde laxsoppa och några gräddade och sålde våfflor med vispad grädde och sylt. Dagen avslutades ofta med en PUB-kväll i Hamnstugan. Och det spelade ingen roll vilken veckodag det var, folk kom i horder ändå.

Senare har vi haft Mustaparta Skärgårdmarknad. T o m en Mustaparta Vintermarknad har vi avverkat. Vi har sålt lotter, haft Byaauktioner, anlagt en lekpark, byggt ut och renoverat Byagården. Med hjälp av bybor som skänkte äldre föremål från byn rörande fiske, båtar och skärgårdsliv, kunde vi anlägga ett eget museum kallat Kustkulturum i Haparandahamn.

 Detta är en del av vad föreningen, ofta tillsammans med NIK, har åstadkommit under de 25 år som Byaföreningen funnits. Och utan alla dessa ideella krafter hade det inte kunnat genomföras.

 Tyvärr fungerar det inte så längre. Få vill ställa upp och jobba ideellt för någon förening. När den generation som ställde upp med julbord, laxsoppa, våfflor och de som kånkade och bar och fixade och ställde upp som ledare för aktiviteter, inte längre orkar eller har gått ur tiden, finns ingen längre som vill ta över så att föreningarna ska kunna ha en fortsatt fungerande verksamhet för medlemmarna.

 I sommar var det meningen att vi skulle hålla caféet öppet även under juli månad. Men det var svårt att få någon handledare i juli. Och handledare måste man ha till dessa sommarjobbande ungdomar. Det är villkoret för att kommunen ska godkänna caféet som arbetsplats. Därför fick vi planera om, men det blev bra ändå, även om det skulle ha blivit ännu bättre med öppet i juli också.

 Vi planerade en stor loppis och försäljningshelg med café i juli, men den blev inställd p g a för få kom på planeringsmötet för arrangemanget. Istället ordnade några bybor en privat Loppisförsäljning.

 Sommarens PUB-kväll skulle egentligen ha hållit till i båtmagasinet i Haparandahamn. Men eftersom så få kom på det planeringsmötet, beslutade vi att flytta tillställningen till Byagården. Ska vi hålla till i båtmagasinet behövs många, många fler som hjälper till att ställa i ordning både före och efter PUB-kvällen. Nu var det ju tur i oturen att det hela flyttades till Byagården eftersom det blev ett oherrans oväder med storm och regn och strömlöst i flera timmar. Men vi som besökte PUB-kvällen, hade väldigt trevligt trots allt. Det var mysigt att sitta och prata i stearinljusens sken. Vi märkte inte ens att musiken tystnade. Så roligt hade vi.

 Idéer på arrangemang, kurser m m, saknas inte, men oftast faller det på att ledare eller medhjälpare, saknas.

 Nu är vi på gång att börja planeringen av en “familje-dag” i Nikkalas lekpark. Och vi skulle väldigt gärna se att fler kommer på vårt planeringsmöte nu på onsdag, den 14 september kl 18:30 på Byagården. Vi behöver ideéer och förslag på aktiviteter och vi behöver också folk som kan hjälpa till med olika saker beroende vad vi kommer fram till under kvällens diskussioner.

 Om vi återigen får byborna att ställa upp som ideella resurser för föreningarna, får vi en by med aktiviteter för alla. En levande by, ingen sömning byhåla.

 

 

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela