nikkalaby

INSTÄLLD JULBASAR OCH ANDRA FRUSTRATIONER

Publicerad 2021-10-30 16:24:12 i Allmänt,

Det har väl knappast undgått någon, vid det här laget, att Nikkala har intestinala enterokocker i vårt dricksvatten och måste koka vatten för dryck och matlagning. Det är heller inte bra att ta vatten direkt från vattenkranen för att t ex skölja av tandborsten eller disktrasan. 

Torsdagen den 28 oktober kallade Byaföreningen till ett kvällsmöte med ansvariga på kommunen samt kommunens politiker. Dryga 50-talet bybor anslöt och politiker från alla kommunens partier ställde upp och lyssnade på oss och svarade på frågor. Alla frågor kunde de inte ge svar på och då det saknades ansvariga tjänstemän på mötet, fick de ta med sig frågorna och förslagen som uppkom. Men vi kände att de lyssnade på oss och förstod vår frustration och känsla av att ej bli tagna på allvar när bybor gjort felanmälningar på det illaluktande och osmakliga vatten som byn haft under en längre tid. Och att det nu har tillkommit 2 kokningsrekommendationer under en period på c a 1 månad, har ju inte gjort byborna gladare precis.

Att komma tillrätta med avloppsbakterier i dricksvatten, tar sin tid och det förstår nog de allra flesta. Det gäller att hitta källan till var bakterierna slipper in i systemet och det kan vara svårt i många fall. Vi får nog bereda oss på att detta problem kommer att kvarstå under en längre tid och går det fortare, ja då är vi glada över det förstås. Den 8:e november ska luftrensspolning av byns vattenledningar påbörjas och detta skall göras under nätterna, under vecka 44 och 45. Vi får nog räkna med att vattnet till en början kommer att vara sämre än innan och har de inte hittat källan till enterokockbakterien till dess, får vi nog räkna med att fortsätta koka vattnet.

I alla fall har vi fått en till vattentank till Haparandahamn och de politiker som deltog i mötet lovade också att se över informationsflödet från berörda avdelningar på kommunen. Att söka information på kommunens hemsida är ju den lättaste vägen att hålla sig informerad, men det finns de i samhället som ej har tillgång till internet eller ej har kunskapen att använda sig av detta och därför bör man också se över ett alternativt sätt att informera, i dagstidningar t ex. Man kan också få sms från kommunen med samhällsinformation, genom att registrera sitt mobilnummer på kommunens hemsida.

Och det låter bra, det är ju mer och korrekt information vi efterfrågar. Hellre informera för mycket än för lite. För lite information ger ofta upphov till spekulationer som sedan blir en sanning för många.

 Vi fick också höra av vårt kommunalråd, att det planeras att bygga ihop vissa ledningar med andra delar av byn för att få bättre cirkulation på vattnet och därmed ska detta också påverka smak, lukt och göra vattnet klarare. Vi får se. Personligen tror jag att mycket av problemet med det illasmakande vattnet beror på att man under många, många år sparat in på underhållet av vattenledningsnätet och detta har medfört problemen som vi upplevt. Visserligen har Haparanda historiskt haft problem med dricksvattnet då staden fått sitt vatten från Torneälven, så lika gott vatten som de har i t ex Kalix, det får vi nog aldrig men huvudsaken är att man kan dricka det utan att bli sjuk.

 Och när det gäller just hälsoaspekten, har jag inte hört om någon blivit allvarligt sjuk av vattnet men jag vet att många klagar på mag- och hudåkommor. T o m ögonbesvär som inflammationer t ex.

 Och på grund av vattnet, fick Byaföreningen ställa in den planerade julbasaren. Vi hade planerat att ha café med hembakta lussekatter och annat gott fikabröd, och det kan (och får) man inte när man har enterokocker i vattnet. I och med att caféverksamhet räknas som livsmedelsförsäljning är reglerna mycket hårda. Men vi får ta nya tag, när det blir bättre tider och kanske ställa till med en basar eller liknande under vårvintern?

Och något som är viktigt att uppmärksamma under nästa år, är att Nikkala Västra Nikkala Byaförening firar 25-årsjubileum. Och detta måste vi uppmärksamma på något sätt med någon rolig tillställning eller annat. Om ni, därute i stugorna, har idéer om detta, hör av er till någon av oss via facebook, via messenger eller ring.

 

 

 

 

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela