nikkalaby

Tankar i mars inför nytt verksamhetsår!

Publicerad 2019-03-14 20:17:02 i Allmänt,

Det känns att vårvintern har gjort sitt intåg, även om vädret just nu, är både blåsigt och snöigt. Snöfallet är tidvis både ymningt och virvlande. Den snö som inte fallit tidigare i vinter, den faller definitivt nu.

De fyra älgarna som hållit till i byn, har inte visat sig på ett tag. Kanske har de återvänt till skogen och kanske fick de nog av alla bilar och människor som störde dem i deras ätande i träd och buskar. Men rädda för oss bybor, det var de absolut inte och det kändes lite olustigt att vara ute på kvällarna då man inte visste i vilket buskage de höll till just då. Man får inte glömma att de är vilda djur och att denna älgflock bestod av en älgko samt hennes fjolårstrillingkalvar och jag är ganska säker på att älgkor, liksom hondjur av alla arter, är måna om sin avkomma och inte ser med blida ögon på ”inkräktare”. I byns grupper på Facebook, lades det ut information om var älgarna blivit sedda och på så vis kunde man hålla lite ”koll”. Men de förflyttar sig snabbt, så säker kan man aldrig vara. Men de är oerhört vackra och majestätiska djur, när man kan iaktta dem i säkerhet genom fönstret eller från bilen. En av trillingarna var en älgtjur och hade små, späda horn på huvudet som såg ut som några missplacerade grenar.

Förra veckan deltog jag i Haparanda stads landsbygdsrådsmöte, som hölls på Byagården i Nikkala. Jag är visserligen endast ersättare i rådet, men då mötet hölls nästgårds och jag har nycklarna dit tyckte jag, och förhoppningsvis även de övriga deltagarna, att det var på sin plats att jag också ”joinade”. Diskussionerna rörde sig om problemen för oss landsbygdsbor. D v s vi uppehöll oss mest vid olika problem för att få arbete och fritid att fungera på landsbygden, men vi erbjöds också en del information av det mer positiva slaget. Per Pesula från Pesula Lantbruk, informerade om företaget och dess verksamhet. Men faktum kvarstår att byarna blir mer och mer utarmade, trots allt prat om att ”hela Sverige ska leva”. Speciellt svårt är det att ha företag och att bo i inlandsbyarna, där varken transporter, postgång eller internet fungerar tillfredställande.

 Många byar norr om E4:an har ännu inte fått någon fiber och dessutom verkar det som om inget företag ens är intresserade av att åta sig att gräva ner fiberkabel i glesbygden. Mobilnätet kan fungera lite si och så.  Att bygga nya hus i dessa byar är knappast tänkbart eftersom det kan vara stört omöjligt att ens få ett banklån för att finansiera husbygget.

 Vi i kustbyarna har det något bättre både med kommunikation, telefon och postgång.Men en sak har alla kommunens byar gemensamt och det är svårigheten att få byborna att ställa upp på föreningarna både i styrelser och som hjälp vid olika arrangemang. Och det är väldigt synd. Utan föreningar dör byarna definitivt ut. Vissa byar fortare än andra.

 Det är föreningarna som är pådrivande, ansvariga och ”fixande”, när det gäller alla evenemang och utveckling som sker i byarna. Det är föreningarna som ser till att byarna har idrottsanläggningar t ex. I Nikkala finns ett elljusspår som NIK sköter och ser till att detta är i skick. Skulle föreningen sluta med detta, skulle elljusspåret försvinna och byns skidåkare skulle bli hänvisade till Haparanda.Vi har skidkul, Kustkulturum, Byabastu, valborgsfirande, lekpark som föreningarna håller igång. Vi har en Byagård, som vi fick överta efter flera års sökande efter en lämplig sådan. Kyrkan avsåg att avyttra en del fastigheter, däribland Nikkalas kapell, och då fick Nikkala Västra Nikkala Byaförening möjlighet att överta denna byggnad. Då var Byaföreningen väldigt aktiv och hade många medlemmar som gärna ställde upp, både i styrelsen och vid olika arrangemang och arbeten som måste göras. Men så ser det tyvärr inte ut längre. Den "gamla stammen" har överlåtit till de yngre att ta över. Men idag är det inte lika lätt att hitta engagerade och intresserade bybor. Och utan engagerande bybor går det inte att driva vidare föreningar och därmed försvinner det som gör byn levande. Jag har full förståelse för att det idag är mycket svårare att både arbeta och ha familj. Väldigt många arbetar dessutom på obekväma arbetstider som gör det svårare att få ihop livspusslet och ännu svårare att få tid att engagera sig i något utöver sova, äta, jobba och ta hand om hushåll och familj. Men alla kan göra NÅNTING NÅNGÅNG!

Vi skulle behöva få en Västra Nikkala-bo i styrelsen, vilket vi inte haft på länge. När Byaföreningen bildades var Västra Nikkala-borna väldigt engagerade och styrelsen hade åtminstone två ledamöter därifrån. Det är lätt att glömma bort den delen av byn, när vi inte får någon information därifrån.

På söndag, den 17 mars, kl 17:30 har Nikkala Västra Nikkala Byaförening årsmöte i Nikkala Byagård. Jag hoppas att många bybor deltar för vi behöver nya styrelsemedlemmar, då två styrelsemedlemmar avgår. Det är alltså av yttersta vikt att vi får nytt folk i styrelsen. Var inte rädda för att komma på årsmötet. Ingen blir invald i styrelsen mot sin vilja, men alla medlemmar kan påverka hur en framtida styrelse ska vara sammansatt och ni kan också påverka det framtida arbetet i föreningen. Vi bjuder på fika och jag ska baka en, förhoppningsvis, god långpannekaka till kaffet.

 Jag hoppas att Nikkala och Västra Nikkala hittar nya förmågor till styrelsen och många fler som är intresserade av att utveckla byn och hålla den levande.

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela