nikkalaby

En pandemisk sommar!

Publicerad 2020-09-14 20:08:00 i Allmänt,

Sommaren 2020 blev onekligen annorlunda. Inte bara med tanke på att tv spelade in en säsong av serien ”Robinson” på flera av öarna i Haparanda skärgård, utan också avsaknaden av alla slags folksamlingar och roligheter.

Pandemin och kommunens minskade bidrag har resulterat i att många föreningars ekonomi är väldigt ansträngd just nu. NIK och Nikkala V:a Nikkala Byaförening är definitivt inte ensamma att ha det kämpigt.

 Vi har inte kunnat hyra ut Byagården i den omfattning vi brukar, inga loppisar eller andra inkomstbringande sommaraktiviteter har kunnat hållas. Planerna på ett större lotteri fick läggas på is.

 Medlemsavgiften har varit oförändrade i många år men vi avser inte att höja den. Inte än. Tvärtom tycker vi att medlemsavgiften är så pass låg att alla har råd att betala den. Den ger ju lite klirr i kassan. Många bäckar små, ni vet.  Tyvärr finns det alltid några ”medlemmar” som villigt deltar i medlemsarrangemang utan att betala medlemsavgiften. Och det är tråkigt att man ska behöva tjata om en sådan självklar sak.

 Hädanefter blir det dyrare att använda sig av skolans idrottshall. Vill man hyra den får man vända sig direkt till Haparanda kommun. Och varför inte genom NIK, undrar säkert många?

Det har fungerat på detta viset att om man hyrt hallen via NIK så har hallhyran varit billigare än om man hyrt via Haparanda kommun. Förutom den årliga medlemsavgiften har utövarna också betalat en träningsavgift till NIK, som i sin tur fakturerats på summan av kommunen. NIK har m a o agerat mellanhand och det upplägget kan ju verka enkelt och bra för alla. Tyvärr är det alltför många som ej betalat sin del och föreningen har fått stå för fiolerna. Men nu går det inte längre och det drabbar alla, som det oftast gör i liknande situationer.

Barn- och ungdomsverksamheten fortsätter dock som tidigare och drabbas inte av detta.

Men föreningarna får ju bidrag från kommunen, tänker ni kanske? Och jo det får vi. Byaföreningen får driftbidrag för Byagården. Men det bidraget räcker ej till alla utgifter som hör till driften och där har vi fått ett tillskott genom uthyrningen av lokalen. Ett vanligt år, vill säga. I år har den inte blivit uthyrd många gånger p g a pandemireglerna.

Hur det blir med Kustkulturum framöver, vill jag inte sia om ännu. Det kulturbidrag vi förut fick för bl a lokalens drift, är numera borttaget. Byggnadens nuvarande skick behöver åtgärder av betydande ekonomisk art. Resurser som vi inte har idag.

NIK får anläggningsbidrag för elljusspåret bl a, ett bidrag som inte har höjts på år och dar och knappt täcker kostnaden för att dra skidspåren eller skotta hockeyplan.

Som Ni hör, är läget lite jobbigt just nu och vi inom styrelserna är lite bekymrade. Vi får hoppas att pandemireglerna snart lättas något och man åter kan börja planera för olika aktiviteter.

 Många kan tycka att ”DET VAR DÅ ETT JÄDRA GNÄLL”, och ska vi vara ärliga så är det lite gnälliga vi känner oss. Och varför vi går ut och informerar om det bekymmersamma ekonomiska läget är för att vi tycker att det är viktigt att både bybor och medlemmar vet hur landet ligger och varför vi eventuellt måste börja ta ut avgifter för våra aktiviteter och kanske måste upphöra med annat. Det vore synd om Nikkala skulle förlora Byagården och de anläggningar som vi ändå kämpat oss till och underhållit under så många år.

Om det finns någon som har en bra idé inför framtiden, det kan vara förslag på arrangemang eller föreläsningar eller någon aktivitet som inbringar lite kulor, är ni välkomna att framföra detta till Kristina eller någon av styrelsemedlemmarna. Tfn-nummer finns på vår hemsida: www.nikkala.se. Man kan också nå oss via e-mail: info@nikkala.se eller vår facebooksida: Nikkala västra Nikkala byaförening.

PS! Vi har ännu kvar en hel del av vår NIKKALA-mössa. Färg: svart med tryck i vitt eller med reflextryck. En perfekt mössa denna årstid. Nu till höstpris 80 kr/styck. Finns att köpa på Byagården. Man kan också kontakta Kristina eller Anita.                  

 

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela