nikkalaby

Årsmötet närmar sig och andra tankar!

Publicerad 2016-03-06 19:05:17 i Allmänt,

Läste i Haparandabladet att man dragit in bussturen till Haparandahamn. Bussen vänder nu vid kommunförrådet nedanför vattentornet. Vilket jag kan tycka är ett ganska dumt ställe att vända på. Vad är det för fel på den "gamla" vändplatsen? Den vid sandtaget i Lahti? Där går det ju t o m att köra runt utan att behöva backa. Åtminstone gick det att göra så förr i tiden. På Haparanda komun skyller man på att ingen åker buss från hamnen. Och det är förmodligen så. Men man kan inte åka buss om inga bussar går att åka. För att man ska kunna använda bussen som transportmedel till och från jobbet t ex, behövs en tidig morgonbuss och en senare eftermiddag/kvälls-tur. Och bussåkare som jobbar dagtid. Tyvärr jobbar många skift av olika slag, nu för tiden. Själv skulle jag åka buss, åtminstone vintertid, om det fanns en tur som passade mina arbetstider. Och helst vill jag inte gå flera kilometer till hållplatsen. 
 
I takt med att bilåkandet ökade, drogs busslinjer in och i takt med att busslinjer drogs in, ökade bilåkandet. Men nu tror jag att tiden börjar bli mogen för lokaltrafik från byarna igen. Dels har vi människor börjat tänka mer på miljön än vi gjorde då. Det har vi blivit tvungna till, i takt med att den globala uppvärmningen ställer till det runt hela vårt klot. Dels är det väldigt dyrt att ha flera bilar i familjen, som man ofta blir tvungen till idag när alla jobbar olika tider. Enligt artikeln i Haparandabladet skulle kommunen, i längden, satsa på mer busstrafik till och från byarna. Det får vi hoppas på. Centralorten har sin ringlinje, som inte heller har så många resenärer. Men det kan ju faktiskt bero på att man inom centralorten kan ta sig med apostlahästarna överallt....nästan. Men från Nikkala till Haparanda tar man sig knappast gående. Med cykel möjligtvis, på sommaren. Men numera är E4:an så hårt trafikerad att man inte gärna cyklar. I så fall är det med livet som insats. Man kommer visserligen till Salmis via gång- och cykelbanan men sen blir det knepigt.
 
På tidag är det den internationella kvinno-dagen och dagen till ära håller vi i Nikkala Västra Nikkala byaföreningen årsmöte på Byagården. Hoppas att många bybor hittar dit. Det kan vara ett bra tillfälle att informera sig om vad som sker och vad som planeras och samtidigt komma med egna förslag.
 
Väl mött!

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela