Svantes verkstad
Redan i augusti 2024 insåg styrelsen för Nikkala Västra Nikkala Byaförening, att det inte var en bra idé att fortsätta att ha verksamhet i båtverkstaden. Verksamhet och verksamhet, egentligen var det ingen verksamhet att tala om och hade inte varit så sedan Tomas slutade. Då visste vi inte, eller rättare sagt, förstod inte att de flesta snickerimaskiner saknade både bromsar och de nödvändiga skydd som krävs för att anställda och bybor ska få använda sig av dem. När vi fick reda på det, belades alla maskiner med användningsförbud med omedelbar verkan. Vi var t o m tvungna att byta lås på dörren, eftersom det visade sig att många nycklar var på vift. Året innan hade vi också nödgats att kallställa lokalen för att hålla nere elkostnaden. Det finns flera orsaker till att snickeriverksamhet inte längre är tillåten i sin nuvarande form i lokalen. För att byborna ska förstå varför Byaföreningen tagit detta beslut, ska jag här redovisa de viktigaste:
1. De flesta maskiner är gamla och saknar de skydd och bromsar som idag krävs för att få bedriva snickeriverksamhet för allmänheten. Att bekosta dessa saknade skyddsåtgärder kostar en bra slant. En slant som inte föreningen har i dagsläget och som vi anser vara bortkastade pengar för oss.
2.För att bedriva snickeriverksamhet som ovan, krävs att en anställd har licens för snickerimaskiner och någon sådan har vi inte längre och kommer inte heller att anställa i framtiden.
3. För att bedriva denna verksamhet krävs förutom bromsar och skydd på maskinerna, att den eller de som ska använda dessa har relevant utbildning.
4. Lokalen kommer att kallställas varje vinter framöver och maskinerna kan förstöras av kylan och fukten, varför vi har beslutat att sälja dessa innan detta sker.
5. Det är också uteslutet för någon annan verksamhet att använda sig av maskinerna i sitt nuvarande skick, p g a saknade skydd. Jag vet inte om det gäller för privat användning, men där kanske det är upp till den enskilde att se till säkerheten.
6. Att ta beslutet att sälja är, som ni förstår, inget stort beslut för föreningen. Det finns ingen annan väg att gå, som vi ser det. Och ska föreningen leva kvar efter att Kristina går i pension, måste vi minska ansvarsområdena för den framtida styrelsen.
7. Som ideell förening berörs vi inte om lagen om offentlig upphandling (LOU). Åtminstone gällde den regeln när vi byggde lekparken. Och den regeln gäller än, har jag förstått.
8. Verkstaden med tomt, äger Byaföreningen och dess styrelse är det beslutande organet. Vi försöker lyssna på alla som vill kommentera och komma med förslag, men till syvende och sist är det styrelsen som tar besluten.
Svantes båtverkstad har varit i föreningens ägo i över 20 år och förut var där livlig verksamhet och en hel del tillverkning. Men den tiden är förbi och även om maskinerna var tillåtna att användas har tiderna förändrats. Nu vill vi ha annan verksamhet i lokalen, som främst ska användas på somrarna. Det är generationsskifte på gång och nästa generation har andra idéer och annan kunskap.
Vi håller på att "döstäda" också. Vi vill inte lämna en massa grejer och bråte som inte används och ej kommer att användas, till framtidens styrelse att ta hand om. En hel del av detta kommer vi att sälja på loppisen den 5 juli. Vi har också beslutat att sälja "kyrkbåten". Den används inte och har inte använts på många år. Den far illa i förrådet. Är någon intresserad så hör av er till Kristina eller till Anita.