nikkalaby

Angående Fiber till Nikkala....

Publicerad 2017-03-13 20:27:46 i Allmänt,

I dagarna har byborna erhållit ett kuvert med information om fiber till byns fastigheter, från företaget IP-only. Svar ville de ha senast den 10 maj (innan kommunens avtal är klart?). På Haparanda Stads hemsida kan man läsa följande, skrivet i februari i år :

"Ett flertal leverantörer har visat intresse av att bygga ut bredbandsnätet i Haparanda kommun. Vi genomför just nu en upphandling för att se vilken av dessa leverantörer som i slutändan kommer att få ansvara för bredbandsutbyggnaden.

Upphandlingen beräknas vara avslutad i maj. Då kommer vi att teckna ett samverkansavtal med den vinnande leverantören. Denne kommer att äga och ansvara för utbyggnaden av nätet samt vara kommunikationsoperatör. Ett av grundkraven är att nätet skall vara öppet.

Hur ovanstående process kommer att påverka anslutningsavgiften och utbyggnadstakten vet vi inte i dagsläget. Målsättningen är dock att 100 % av hushållen i kommunen ska ha möjlighet till 100 Mbit bredband senast år 2020."

I november sammankallade Byaföreningen till ett allmänt möte tillsammans med Seskarös Sten-Inge Videhult m fl, som driver Seskarös fiberprojekt. Vi fick information om hur de gått tillväga, vilket företag de anlitat (Zitius) och att Nikkala med flera byar skulle ha möjlighet att vara med. Enda kravet är att en viss procent av byns fastigheter anmäler intresse. Men tyvärr var byborna inte speciellt intresserade, endast 6 personer kom till mötet och Byaföreningen beslutade att lägga projektet på is tills vidare. Jag har hört mig för lite grann bland byborna och fått den uppfattningen att man väntar på Haparanda Stads alternativ. I maj ska det vara klart och när vi vet vad som gäller, kan vi besluta om vi ska ta upp frågan igen. Men det hindrar ju inte Er att svara på intresseförfrågningar som kommer från olika leverantörer av fiber. Nikkala kommer nog att vara bland de sista av kommunens byar som omfattas av fiberprojektet eftersom vi inte blir av med vårt kopparnät inom en överskådlig framtid, men ni kanske har bråttom och vill få det gjort före 2020.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela