nikkalaby

Landsbygdsforum på Seskarö!

Publicerad 2017-11-18 17:38:52 i Allmänt,

Nyss hemkommen från Seskarö, där jag tillsammans med Haparandas landbygdsutvecklare, representanter från Haparandas landsbygdsråd, föreningar, företagare och privatpersoner deltagit i en givande informations- och diskussionsträff angående Haparanda landsbygds framtid. Temat var "Servicepunkter på landsbygden". 8 av kommunens 13 byar deltog och jag var enda representanten från Nikkala. Vi fick information om t ex hur utkörningen av varor är tänkt att fungera i framtiden. Man kommer t ex att försöka få detta att fungera på Seskarö med deras handlare och man har tankar på att försöka få någon att öppna en butik eller liknande för att kunna idka varuutkörning i den norra delen av kommunen. Lokaltrafik diskuterades och vad jag förstod var det redan ett förslag på busstrafik mellan byarna och Haparanda, som skulle tas i bruk på försök. Men när det skulle starta fick jag inte riktigt klart för mig. Det kanske ännu bara var ett förslag som inte behandlats i alla instanser? 
 
Region Norrbotten deltog genom Johanna Lindberg, projektledare för "Smarta hållbara byar". Hon informerade om vad projektet går ut på och vad det betyder för landsbygden. Kort och gott kan man sammanfatta projektets syfte med att hela Norrbotten ska digitaliseras. Och detta ska ske genom fiberdragning. 2020 är slutåret för 100 megabit för alla i länet. 2025 ska alla ha uppgraderats till 1 gigabite. De som har fiber indraget till fastigheterna kommer att omfattas av detta. Däremot finns inte samma möjligheter för mobila alternativ. Inte heller för radiolänk. Fiber är framtiden, enligt Region Norrbotten. Och, om man får tro projektledaren Johanna, vet de vad de talar om. Digitalisering innebär att mycket av samhällsservicen kommer att ske digitalt. M a o är man bortkopplad om man inte är inkopplad. Demografiskt kommer Sveriges befolkning inom en inte alltför avlägsen framtid, att bestå av fler gamlingar som behöver hjälp på olika sätt, än det kommer att finnas folk i arbetsför ålder. På detta sätt hoppas man kunna lösa vård, omsorg och service på ett enkelt sätt. Jag fick höra att det redan görs försök på Seskarö. Istället för att en nattpatrull ska besöka vårdtagaren i hemmet, kan de via en uppkopplad kamera i sovrummet "titta till" denne och endast göra en utryckning om de ser något ovanligt eller personen inte befinner sig i sängen. Detta gör de 1-2 gånger per natt och det fungerar fint, säger de som "vet". Om ovanstående stämmer, och jag har ingen orsak att tro motsatsen, bör alla som kan anmäla sin fastighet till "Bredbandsbolaget". Det finns ju tid att göra det ännu, de börjar inte dra fiber i Nikkala förrän nästa sommar. Det är klart att vi hade invändningar på att vi måste betala detta själva, för att kunna ta del av service m m, och kostnaden idag för fiber är c a 20 000 kr per fastighet i hela Sverige. Men hon påstod att det fanns lösningar för den som inte hade råd, men det ställde vi oss lite frågande till. Nåväl, sista ordet är nog ännu inte sagt i detta spörsmål. Men en sak är helt klar och det är att kommunikationsfrågan måste lösas för landsbygden om folk ska kunna bo kvar i framtiden. 
 
När det gäller lekparken, kan jag meddela att Byaföreningen har skickat in en ansökan om förlängd projekttid, eftersom större delen av den beställda lekparksutrustningen ej levererats och företaget inte kan garantera när leveransen kan ske. Förhoppningsvis kan arbetet återupptas på våren eller försommaren 2018. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anita

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela